Russkaya Tsvetnaya Bolonka kennel   "Het Haskerhuske"

Peter en Janny Wierda     Erica (Dr)
 

Home

Over ons Rasinfo Honden Puppy's Links
 
   

De Bolonka als huisgenoot

 

Wij willen u graag vertellen wat wij van Bolonka's vinden en waarom wij op het ras verliefd zijn. Kortom, wat u wel en niet kunt verwachten.

 
     
 


Karakter, gedrag en uiterlijk

Algemene verschijning:
Kleine compacte hond die iets langer is dan hoog.  
Hoogte voor reuen en teven tussen de 20 en 26 cm.
Gewicht tussen 3 en 4 kg.

Gedrag en temperament:
Het karakter is hetgeen wat de Bolonka onderscheid van andere kleine rassen, ze zijn stabiel, gemakkelijk in omgaan met mens en andere dieren, passen zich gemakkelijk aan en zijn zeer sociaal.
Zoals de meeste kleine rassen kunnen ze vrij oud worden.

Vacht:
De bovenvacht is lang, zijdeachtig en golvend, de ondervacht is dik. De vacht moet wekenlijks gekamd en/of geborsteld worden.
Alle kleuren behalve wit en gevlekt zijn toegestaan (kleine bortsvlek en witte teentjes zijn toegestaan)

Gebit:
Voorkeur compleet schaargebit, tanggebit en een omgekeerd schaargebit wordt getolereerd.

terug naar boven
 

 
 

 
     
 


Reu of teef ?

Er is niet zoveel verschil tussen een reu en een teef. Teven zijn absoluut niet liever of gemakkelijker dan reuen.

Een reu heeft over het algemeen een gelijkmatiger humeur, omdat hij minder last van z'n hormonen heeft. Hij kan zich wel wat meer als een macho gedragen, grote mond, klein hartje, soms ondoordacht, impulsief, maar ook heel aanhankelijk. Ook wil hij, als u hem daar de kans voor geeft, graag z'n poot tegen elke grasspriet optillen.
In z'n uiterlijk is hij vaak wat imposanter en hij heeft een langere vollere vacht.

Een teef is wat wispelturiger, doordat ze veel meer last van haar hormonen heeft. Ze wordt gemiddeld eens in de zes maanden loops en dat kunt u aan haar gedrag merken, met name voor de loopsheid. Ze wil niks, is lamlendig of chagrijnig en na de loopsheid kan ze ook nog in meer of mindere mate schijndrachtig worden.

terug naar boven

 
       
 


De Pup!

Een pup is natuurlijk schattig en vertederend en u kunt hem helemaal naar uw eigen hand zetten. Maar om een pup goed op te voeden heeft u veel tijd, geduld, ervaring en consequent gedrag nodig, en zeker bij een eerste hond is een goede begeleiding zeker noodzakelijk.

Daarom adviseren wij ook iedereen die een pup in huis neemt om naar een goede puppy cursus te gaan. Juist het eerste jaar moet een pup zoveel leren en maakt een nieuwe eigenaar "goed bedoeld" toch gauw fouten.

Als u een pup heeft krijgt u een "hondenbaby" in huis, die veel aandacht en rust nodig heeft (vooral bij kinderen), 3 à 4 keer per dag gevoerd moet worden, zindelijk gemaakt moet worden en nog niet erg lang alleen kan zijn.

Dus hele dagen werken is, vooral de eerste maanden, heel erg moeilijk voor een pup. Zelfs halve dagen kan de eerste weken eigenlijk niet, tenzij u oppas of zoiets kunt regelen.

terug naar boven
 

 
 

 
     
 


Geschiedenis

De geschiedenis van het ras is niet helemaal duidelijk, maar één van de verhalen gaat als volgt:
De voorouders van de huidige Tsvetnaya Bolonka migreerde met de legers van Napoleon Bonaparte naar het Russische rijk en waren destijds bekend als de "Franse" Bolonka.
Bolonka is het russische woord voor schoothond en Tsvetnaya betekend dan ook "gekleurde schoothond"
Toen de legers van Napoleon zich terugtrokken, bleven een aantal van deze schoothondjes achter in het Russische rijk en vormden de basis van het ras dat tegenwoordig bekend staat als "Russkaya Tsvetnaya Bolonka"
Of dit verhaal op waarheid berust is niet helemaal te achterhalen, maar het klinkt zeer aannemelijk dat er aan het Russische hof ook (net zoals aan elk hof) een klein schoothondje de adelijke dames vermaakte.

Na de tweede wereloorlog raakte men geinteresseerd in nieuwe rassen waaronder o.a. gezelschapshonden. Men ontwikkelde "nieuwe" rassen m.b.v. reeds bestaande rassen zoals de Bichon Frisé, Shis Tzu en de Yorkshire Terriër.
In 1951 zijn er voor het eerst dit soort combinaties gemaakt. De bedoeling was een klein hondje te fokken tussen de 20 en 24 cm. en in 1958 was daarvan al een aardig bestand opgebouwd.

Toch was het tijdens de periode dat Stalin regeerde bijna onmogelijk om met andere honden dan werkhonden bezig te zijn. Na zijn bewind werden de regels soepeler.
Omdat de woningnood hoog was en veel mensen in appartementjes woonden was er veel belangstelling voor kleine rashonden, hierdoor werden rassen zoals de Russische Toy Terriër en dus ook de Tsvetnaya Bolonka erg populair. De Bolonka is onstaan uit diverse toyrassen zoals  de Lhasa Apso, Dwergpoedel, Shih Tzu, Bolognezer, Pekinees en andere schoothondjes van onbekende afstamming

In 1962 werd het aldus onstane ras Tsvetnaya Bolonka genoemd en in 1966 werd het als nationaal ras erkend door het Russische ministerie van Landbouw. De belangen van het ras worden behartigd door de RKF (Russian Kynological Federation) deze organisatie is vergelijk met de FCI.
Tijdens de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd het ras steeds populairder en werd in 1999 de nationale rasvereniging opgericht.

Op dit moment is het ontzettend populair in Rusland, maar ook daar buiten wint het aan populariteit.
Het ras is "nog" niet FCI erkend, dat betekend voor Nederland dat de Nederlandse Kennelclub "de Raad van Beheer" het ras ook niet erkend, dit in tegenstelling tot de landen om ons heen. Die hebben de Bolonka wel in hun hondenstamboek opgenomen met dan als extra vermelding "niet FCI erkend" op de stamboom.
Pas als Rusland bij de FCI om erkenning vraagt (en krijgt) kunnen we in Nederland ze inschrijven bij de stamboomboekhouding in Nederland.

Daarom zijn we lid van de "Europäischen Rassehund Verein" en fokken we nu in samenwerking met en volgens de regels van deze rasvereniging.
Deze vereniging ho
udt het stamboek bij en onze pups zullen dan ook een stamboom van deze vereniging krijgen.

Link naar een gratis Duits Bolonka informatie e-book, klik hier....

terug naar boven

 
 


Last updated 30-11-2018  © Het Haskerhûs  webdesign J.W.G.  disclaimer